<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=4646416002067816&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
Terug naar het overzicht
Background-shape

CSRD komt eraan: reden om nerveus te worden?

Joris Joppe | 8 juli 2024
De Blik van Joris

Ik vermoed dat ik niet de enige ben die wat onrustig wordt van het onderwerp CSRD. In de samenstelpraktijk konden we nog even volhouden dat dit vooral voor grote bedrijven relevant was. Maar voor onze klanten met een auditpraktijk wordt het steeds urgenter. En dus voor ons ook.

Inmiddels krijgen we vragen uit verschillende hoeken:

  • Van de samenstelpraktijk.
  • Van ondernemers die Visionplanner gebruiken voor hun jaarrekening.
  • Door de recente ontwikkelingen rond digitale deponering.

Grote ondernemingen moeten straks hun jaarrekening, bestuursverslag én duurzaamheidsrapportage digitaal indienen. Voor beursgenoteerde bedrijven geldt dit al vanaf boekjaar 2024. Je denkt misschien dat er nog tijd is om de software aan te passen, maar vergeet niet dat ook grote ondernemingen onze software gebruiken voor hun jaarrekening en zijn in 2025 aan de beurt.

Word ik nerveus?

Eerlijk? Een beetje wel. De kans is reëel dat op termijn meer bedrijven hiermee te maken krijgen. Hopelijk in een afgeslankte vorm.

1200 datapunten

Als je naar de rapportageverplichting kijkt (ESRS - European Sustainability Reporting Standards), zie je zo'n 1200 datapunten. Dat lijkt veel, maar het is het bruto aantal voordat je bepaalt wat relevant is voor jouw onderneming. Opvallend: de helft hiervan is 'narratief' - vrij vertaald als beschrijving van beleid of gedrag. Niet bepaald het favoriete terrein van cijfergerichte accountants. Het verzorgen van deze teksten is voor ondernemingen dan ook lastiger uit te besteden aan samenstellende accountants of adviseurs.

Hoe gaan we dit aanpakken?

Alleen redden we het zeker niet. Gelukkig maakt Visionplanner deel uit van de grote Visma familie, met ruim 180 aangesloten bedrijven. Een van onze 'zusjes',  SmartTrackers, is gespecialiseerd in duurzaamheidsrapportages. SmartTrackers wordt gebruikt voor de dubbele materialiteitsinschatting en heeft straks de mogelijkheid om alle 1200 CSRD datapunten vast te leggen. Met Visionplanner maak je de jaarrekening en deponeer je die in XBRL bij de KvK.

De toekomst

Ik zie een mooie kans om Visionplanner en SmartTrackers met elkaar te laten praten. Zo kunnen we ervoor zorgen dat CSRD-rapportages netjes onderdeel worden van het directieverslag en het assurance-dossier. Gelukkig hebben we nog even tijd. Net als de collega-accountants in de assurance praktijk die nog wat trainingsdagen voor de boeg hebben.