Maar in bepaalde situaties zijn die maand- of kwartaalcijfers wellicht niet voldoende. Soms is een bedrijfswaardering nodig om MKB-ers te ondersteunen bij besluitvorming. Hieronder lees je in welke vijf situaties het cruciaal is om de ondernemingswaarde te kennen én te begrijpen. En hoe technologie daarbij kan helpen.
1. Snel weten wat het bedrijf waard is
Hardwerkende ondernemers willen soms gewoon weten waar ze het voor doen: “hoeveel zou mijn bedrijf eigenlijk waard zijn?” Mogelijk hebben ze meer of minder realistische ideeën over een fraaie verkoopsom en een comfortabel pensioen. Of een tweede huis of sportauto. Dan is het fijn om een indruk te kunnen geven van de waarde van de onderneming. Uiteraard kun je daar de nodige spreadsheets aan besteden maar zo’n inschatting kun je ook bijvoorbeeld krijgen via een tool als KPMG Online Bedrijfswaarderingen.
2. Een bedrijf verkopen
Een onderneming verkopen is een ingrijpende beslissing waar misschien al jaren naar toe is gewerkt. Een betrouwbare waarde-indicatie is de eerste stap in het proces. Je kunt dan gelijk samen met de ondernemer inschatten of het wel de moeite waard is.
Een goed onderbouwde bedrijfswaardering is ook onmisbaar in gesprekken met een potentiële koper. Ook dit kun je met de genoemde oplossing realiseren. Het uitgebreide Pluspakket geeft je een objectief rapport dat gedetailleerd de waarde en waardedrijvers van jouw bedrijf beschrijft. Een perfect uitgangspunt voor de start van de onderhandelingen. Als vertrouwd adviseur heb je snel een goed onderbouwde en objectieve waardering.
3. Overdracht aan een familielid
Volgens het CBS is zo’n 70 procent van alle bedrijven in Nederland een familiebedrijf. Het zijn in de regel stabiele en gezonde bedrijven, toch kan de overdracht aan een familielid een netelige kwestie zijn. Want hoe bepaal je de waarde van het bedrijf? Een hoge verkoopsom is leuk voor de vader of moeder, maar wellicht minder grappig voor de volgende generatie. Ook hier kan een objectieve waardering een stuk van de emotie uit het proces halen.
En als we toch in de familiesfeer zijn: ook bij ‘life events’ zoals echtscheiding en overlijden, kan een objectieve bedrijfswaardering ineens noodzakelijk zijn.
4. De impact van strategische beslissingen bepalen
Een ondernemer is nooit klaar met bouwen. Iedere dag groeit de onderneming, maar soms is een grote sprong logischer. Bijvoorbeeld bij uitbreiding naar het buitenland, of het openen van een extra locatie. Met een bedrijfswaardering kun je inzicht geven in de impact van zo’n strategische beslissing op de waarde van de onderneming.
5. Wel of niet met pensioen kunnen gaan
Er is een tijd van komen, een tijd van hard werken en tot slot een moment van gaan. Ondernemers begeleiden bij het omzetten van de onderneming in pensioenkapitaal in een taak met veel toegevoegde waarde. Ook hier kan een tool als KPMG Online Bedrijfswaarderingen helpen om te bepalen of stoppen met ondernemen al een realistische optie is.
Je ziet dat we hier en daar verwijzen naar de online oplossing voor bedrijfswaarderingen van KPMG. Alhoewel er natuurlijk meer manieren zijn om aan een bedrijfswaardering te komen, zijn we natuurlijk altijd gecharmeerd van een cloud oplossing die zo’n complex probleem snel voor je oplost.
Om bij dit onderwerp wat uitgebreider stil te staan, en te schetsen hoe accountants- en administratiekantoren hier hun klanten mee kunnen ondersteunen, organiseren we op 24 juni een online event over bedrijfswaardering. Daar hoor je verhalen uit de praktijk, krijg je meer toelichting op de oplossing van KPMG en laten we uiteraard zien hoe Visionplanner daar een rol in speelt. Schrijf je in via onderstaande button.