Alhoewel dit vaak het geval zal zijn, doet het ook geen recht aan de ontwikkelingen die op dit moment spelen. Niet alleen kun je als éénpersoons kantoor ook je eigen flexibele schil inrichten, de ‘gig economy’ schuift ook steeds meer op naar zakelijke dienstverlening. Dat raakt ook de manier waarop organisaties omgaan met de inzet van flexibele capaciteit.
Met de opkomst van platformen lijkt het steeds crucialer wie het eigenaarschap van de klant heeft. Wie heeft de marketingkracht om nieuwe klanten binnen te halen en het netwerk om het werk vervolgens uit te laten voeren. Alhoewel dit in de accountancy, in vergelijking met bijvoorbeeld reizen of maaltijdbezorging, nog in de kinderschoenen staat, is het wel iets om de gaten te houden.
Internationaal zien we deze ontwikkeling al wel. Dan denk ik aan de volgende voorbeelden:
Quickbooks Live
De dienst van de boekhoudsoftware gigant Intuit levert je de software met een boekhouder of accountant. Omgekeerd kun je als éénpitter onderdeel worden van het team van Quickbooks live. Je doet op afstand de financiën voor MKB-ers op het Quickbook platform zonder je zelfstandigheid te verliezen. Intuit levert je een laptop, camera, microfoon en zelfs een banner zodat het er allemaal echt uitziet. Je wordt betaald per uur maar, en dit is cruciaal, het is niet meer jouw klant en je bepaalt ook niet zelf de commerciële tarieven.
Upwork
de plek waar je naartoe gaat als je snel een fancy presentatie wilt laten maken of een een lijst met adressen in wilt laten typen. Getuige de categorie Accounting kennelijk ook voor als je een boekhouding bij wilt laten werken of een chaos-tussenrekening uit wil laten zoeken. Met opdrachtgevers en freelancers over de hele wereld altijd wel iemand die je van dienst wil of kan zijn.
Worklayer
Dat software een onmisbare component is bij flexibilisering bewijst Worklayer. Met als motto REMOTE WORKERS, FIRMS, AND EVERYTHING IN BETWEEN kun je bij ze terecht voor workflow software maar je kunt ook als freelancer aanhaken om opdrachten uit te voeren. Kennelijk wordt deze oplossing door grote kantoren al gebruikt voor het managen van opdrachten die door freelancers worden uitgevoerd.
TIC Assurance
Nederlandse voorbeelden zijn er uiteraard ook. Zo is er bijvoorbeeld TIC assurance voor zelfstandige accountants in de controlepraktijk. Ons land lijkt echter (nog) niet spannend genoeg voor de grote platforms. Dat komt wellicht ook vanwege de taalbarrière en natuurlijk onze regelgeving.
Dat neemt echter niet weg dat ook de grotere kantoren graag gebruik maken van flexibele krachten. En als je dan de juiste ervaring hebt en met moderne software kunt werken, heb je natuurlijk een streepje voor. Dat zal in ieder geval de mening zijn van de meer dan 2000 kantoren die met Visionplanner werken.
Wil je meer informatie over Visionplanner software? Maak geheel vrijblijvend kennis met onze software door middel van een online webinar. We organiseren webinars over jaarrekening en tussentijdse cijfers. Bekijk meer van Visionplanner Cloud en krijg advies toegesneden op jouw situatie.