1. Onderscheidend
Een dashboard is cool en verfrissend. Door een dashboard te gebruiken bij het bespreken van de jaarrekening kun jij je onderscheiden ten opzichte van andere kantoren. Dat is nodig ook. De jaarrekening zelf wordt meer en meer een gestandaardiseerd product.
2. Aanvullende informatie
De jaarrekening moet volgens een vast format gepresenteerd worden om te voldoen aan wet- en regelgeving. Voor een dashboard geldt deze eis niet. Dat betekent dat je extra informatie kunt toevoegen. Denk bijvoorbeeld aan een ouderdomsanalyse van debiteuren. Je kunt eventueel zelfs niet-financiële informatie toevoegen aan het dashboard als dat zinvol is voor de bespreking van de jaarcijfers.
3. Visuele weergave van de cijfers
Het goed kunnen lezen en interpreteren van een jaarrekening is niet voor iedere ondernemer weggelegd. Meestal zijn ze na de fiscale positie al afgehaakt. Door de belangrijkste informatie uit de jaarrekening aan de ondernemer te presenteren in een dashboard kun je de jaarrekening begrijpbaar maken. Je kunt bijvoorbeeld de bedrijfskosten uitlichten en deze presenteren in een taartdiagram. De ondernemer ziet dan in één oogopslag waar het meeste geld aan uitgegeven wordt. Wist je dat je ook een jaarrekening dashboard kunt gebruiken voor jaarrekeningen die zijn gemaakt in Infine, CaseWare en Audition?
Visionplanner helpt je met dashboards die volledig modulair opgebouwd zijn zodat je met behulp van widgets precies aan de behoefte van de ondernemer kunt voldoen. We hebben een whitepaper opgesteld waarin benoemd wordt welke widgets beschikbaar zijn in Visionplanner. En waar kun je welke widget het beste voor gebruiken? Klik op onderstaande afbeelding om de widgets te bekijken.
4. Doorzoomen naar de boekhouding
Een dashboard is rechtstreeks gekoppeld aan de boekhouding. Het grote voordeel daarvan is dat je tijdens de jaarrekeningbespreking direct kunt doorklikken naar de boekhouding. Zijn de huisvestingskosten een stuk hoger dan vorig jaar? Best kans dat de ondernemer niet direct daarvoor een verklaring heeft. Laat hem de facturen zien van een dakreparatie in januari en er gaat wellicht een lampje branden.
5. Leg direct je bevindingen vast
Als je de jaarrekening bespreekt met een dashboard zit je ook wel erg dichtbij het samensteldossier. Je hebt inzicht in de bespreekpunten en je kunt die eventueel gelijk afwerken. De bevindingen leg je ook vast in het dashboard, zodat de ondernemer zelf ook nog eens rustig terug kan lezen wat er besproken is. Super handig en efficiënt.
6. Geleidelijke transitie naar digitaal samenwerken
Voor veel ondernemers, maar ook voor veel medewerkers van accountants- en administratiekantoren geldt dat de transitie naar digitaal (samen)werken niet zonder slag of stoot gaat. Niet iedereen is overtuigd van de meerwaarde. Door de jaarrekening te bespreken aan de hand van een dashboard kan iedereen wennen aan de digitale presentatie van jaarcijfers. Zorg ervoor dat de informatie herkenbaar blijft en makkelijk te herleiden is naar de jaarrekening. Dat biedt houvast. En natuurlijk - minder papier. Want hoe vaak is het niet voorgekomen dat je de PDF jaarrekening 3 keer hebt uitgeprint voor de bespreking om te concluderen dat er toch nog iets moest worden gewijzigd?
7. Zou je dit ook tussentijds willen hebben?
De stap van een jaarrekening dashboard naar een periodieke managementrapportage in een dashboard is een stuk kleiner dan van een papieren jaarrekening. Vaak als ondernemers eenmaal de voordelen van een dashboard hebben ervaren zien ze de meerwaarde. Als een ondernemer enthousiast is, biedt hem dan vaker een dashboard aan, zodat je elk kwartaal een goed gesprek kunt hebben.
Meer zien van tussentijdse cijfers in Visionplanner? Bekijk de korte introductievideo door op onderstaande button te klikken.