Die module hebben we uitgekleed tot alleen het noodzakelijke om snel te komen tot een betrouwbare jaarrekening en dossier. Dat is soms fundamenteel anders dan wat mensen gewend zijn. Vooringevulde teksten, geen uitgebreide en complexe werkprogramma’s met afhankelijkheden. Wij vinden dat daar veel voor te zeggen is. Maar dit is voor sommige medewerkers een grote verandering.
En dat gaat niet altijd van harte.
Het is makkelijk om ‘weerstand tegen verandering’ dan als oorzaak aan te wijzen. Als je verantwoordelijk bent voor software implementatie, is het dus zaak dat obstakels voor adoptie zoveel mogelijk worden geëlimineerd. Wij doen daar het nodige aan door een uitgebreid onboarding programma maar als kantoor moet je wel de bodem leggen.
Draagvlak creëren dus.
Het zou pretentieus zijn om te veronderstellen dat we weten hoe dat voor jouw organisatie werkt. Een magische knop is er volgens mij niet maar je hebt wel wat gereedschap waar je uit kunt kiezen.
- Zo kun je veranderingen koppelen aan een hoger doel van de organisatie - noemt het de missie of, als je Engels interessanter vindt, ‘purpose’. Dat klinkt vaag maar casestudies hebben bewezen dat medewerkers daar vaak bevattelijk voor zijn.
- Ook participatie is een belangrijk element voor acceptatie. Dat klinkt natuurlijk typisch Nederlands maar ook hier is wel onderzoek naar gedaan. Betrek mensen bij de besluitvorming voor nieuwe applicaties en de kans is groter dat de verandering wordt omarmd.
- Als je het allemaal wat minder zweverig aan wilt pakken, kun je natuurlijk ook gewoon communiceren over de voordelen van verandering. Dat kan je in platte euro's of in tijdsbesparing uitdrukken. Sommige mensen zijn daar gevoelig voor maar rationele argumenten hebben soms weinig effect.
- En natuurlijk: goed voorbeeld doet volgen. Als medewerkers zien dat het management zelf de verandering niet omarmt, is dat rechtvaardiging voor iedereen om het niet te doen.
- Je zou het bijna vergeten maar mensen moeten natuurlijk wel de capaciteit hebben om te veranderen. Training lijkt logisch maar daar stopt het niet. Het vermogen om iets nieuws te leren of een routine af te leren, is niet geregeld met een middagje workshoppen of e-learning. Herhaling en begeleiding zijn cruciale componenten.
- Een open deur naar communicatie is uiteraard cruciaal. Eén keer zenden is echt niet voldoende. Het moet een dialoog zijn die zich niet beperkt tot de noodzaak voor vernieuwing. Breek in de communicatie de verandering op in kleine brokken en probeer die zoveel mogelijk te relateren aan de bestaande situatie. Dan is de kans groter dat de boodschap (op de juiste plek) landt.
Zomaar wat pointers die bijdragen aan effectieve verandering. Onderschat de impact van iets nieuws zoals software of nieuwe werkprocessen niet. Een goed plan helpt bij snellere adoptie en een betere organisatie.
In het geval van nieuwe samenstelsoftware is bovenstaande zeker ook van toepassing. Vaak wordt al jaren met dezelfde applicatie gewerkt en is de uitkomst van elke applicatie ogenschijnlijk hetzelfde. Soms komt daar nog eens een zekere vaktechnische ‘angst’ bij kijken. Meestal ongegrond maar niet te negeren. Gelukkig ben je niet het eerste kantoor dat overstapt naar Visionplanner. Als je wilt weten hoe we kantoren helpen met een dergelijke transitie, neem dan contact met ons op.
We helpen je graag.
Daarnaast helpen we je graag door je een aantal handvaten te geven in de vorm van een powerpoint presentatie. Wellicht dat je enthousiast bent over onze oplossing. maar nu is het aan jou de uitdaging om je collega's te overtuigen. Jij bent immers al bekend met onze oplossing maar je collega's nog niet. Zijn zij net zo enthousiast over onze oplossing als jij? We geven je in de vorm van deze presentatie een aantal handvaten waarmee jij een uitstekende presentatie geeft over jouw Visionplanner. Natuurlijk zijn ze ook van harte welkom voor een productdemonstratie, maar met deze presentatie heb je toch een mooie voorzet gegeven.