Ben je accountant en leid je een kantoor tot ongeveer 15 medewerkers? Dan ben je altijd op zoek naar de meerwaarde die je jouw klanten biedt. Maar ken je ook de signalen waaraan je merkt dat een klant op het punt staat naar je concurrent te vertrekken? Dit blog geeft je tips om dat te voorkomen. Zeker even lezen, want een gewaarschuwd accountant telt voor twee.
Bouwen aan relaties
Een langdurige en wederzijds bevredigende werkrelatie ontstaat meestal niet vanuit de standaardwerkzaamheden, maar vanuit de extra’s die je biedt en het menselijke contact dat je onderling hebt.
Neem bijvoorbeeld de jaarrekening en aangiftes. Als je daar één keer per jaar mee bezig bent, ontneem je jezelf de kans op een regelmatig en vruchtbaar klantcontact. Je klant voelt het als ‘strafwerk’ om de stukken aan te leveren. En jij hebt te weinig voeling met wat er écht speelt in het bedrijf van je opdrachtgever. Als die situatie te lang duurt, kunnen kantoor en klant uit elkaar groeien. Je klant ervaart jouw meerwaarde onvoldoende en wordt gevoelig voor een overstap naar een concurrent die wél proactief en geïnteresseerd is.
De oplossing is eigenlijk heel simpel: werk in het jaar aan het jaar. Beperk je niet tot een jaarlijks contactmoment, maar zorg dat je je klant minimaal eens per kwartaal spreekt. En dan niet alleen over de cijfers, maar ook over de business en wat er privé speelt.
Intensief contact betaalt zich uit
Met moderne accountancy-software kun je goed voorspellen hoe het jaar financieel zal verlopen voor een bedrijf of organisatie. Dat geeft rust bij je klant. En het geeft jou de mogelijkheid om je rol als adviseur beter in te vullen.
Je ziet bijvoorbeeld wanneer het beter is voor jouw klant om zijn eenmanszaak om te zetten in een BV. Of een auto beter privé of zakelijk kan worden gereden. Of het een goed moment is om een investering te doen.
Leuker werk
De ervaring leert dat kantoren die hun adviesrol bewust invullen, leukere kantoren worden.
Advieswerk is een welkome afwisseling op het standaardwerk. Het is uitdagend voor medewerkers om ook te kunnen adviseren of te helpen bij de voorbereiding van adviesgesprekken. Bovendien kan er een hoger uurtarief voor worden berekend. Automatisering helpt daarbij. Het ontlast de partners, die niet al het advieswerk zelf hoeven te doen.
We zien helaas dat digitalisering van accountancy werk nog weleens stagneert. Kantoren zijn huiverig voor de reactie van hun medewerkers, die immers aan nieuwe software moeten wennen. Met als gevolg dat men steeds inefficiënter werkt.
Die angst is echter ongegrond. Eigentijdse softwareleveranciers zorgen voor een goede onboarding. Voor training op locatie of inspirerende trainingen samen met andere accountants. En voor volledige support na de livegang van een nieuw systeem.
Up to date zijn met je automatisering zorgt ervoor dat je je werk slimmer plant, dat je klanten beter managed, en dat je last minute werk voorkomt. Dat resulteert in meer rust en ruimte voor advieswerk. Precies, het werk waarmee je duurzame klantrelaties bouwt.
Slimme software, blije klanten
Dashboarding, compilation en administratiedossier van Visionplanner zorgen ervoor dat je het werk spreidt over het jaar. Alle relevante informatie staat bij elkaar. En in het dagelijks werk helpen checklists, vragenlijsten en dashboards ervoor dat je niets over het hoofd ziet. De bevindingen worden direct opgenomen in het samensteldossier, waardoor de druk op dat dossier een stuk lager wordt.
Je klant kijkt mee in een overzichtelijk dashboard en heeft op elk moment inzicht in zaken als omzet en resultaat. Binnen de Visionplanner omgeving zet je rapportages open als alles is bijgewerkt. Je klant ontvangt een alert in de app.
De IB-aangifte wordt voorspelbaar en fiscaal optimaliseren wordt eenvoudiger. Kortom, het geeft aan beide kanten rust. Oftewel: slimme software, blije klanten.
Generalist of specialist?
Een vraag die opkomt als je de rol als businesspartner nadrukkelijker wilt gaan invullen, is of je beter generalist of beter specialist kunt zijn. Vaak ontstaat die specialisatie organisch. Kijk maar eens naar jouw klantportfolio. Grote kans dat die voor een deel in een bepaalde sector zit. Stel dat 10% van je klanten in de horeca actief is. Dan beschik je waarschijnlijk al over flink wat kennis over deze sector. Door hier meer op te focussen groei je in je specialisme. En dat trekt nieuwe klanten aan.
Steek je licht op bij brancheverenigingen, bouw specifieke branche-dashboards en verzamel binnen je kantoor de mensen met sectorkennis. De kwaliteit van je advies schiet daarmee omhoog. Uit onderzoek blijkt dat klanten vaak aangeven dat hun accountant hen niet begrijpt. Door sectorspecialist te zijn zal dat jou niet meer gebeuren.
Meer weten?
Wil je je kantoor naar een hoger niveau tillen? Met minder inspanning dezelfde productie draaien? Voldoen aan de vraag van de markt naar proactief advies? Kom dan in actie.
De economie, en dus ook de accountancy, kent voorspoedige en minder voorspoedige tijden. Wees voorbereid op de tijd dat de tarieven mogelijk onder druk staan en klanten naar je concurrent kijken.
Door nu je adviesrol op te pakken sta je straks steviger in je schoenen. Bekijk eens een van onze cases van kantoren die dankzij slimme software meer tijd kregen voor hun klanten. Je kunt ook onze webinars bekijken voor meer inspiratie. Of maak een afspraak voor een demo. Zo voorkom je dat je straks klanten verliest.