Als adviseur optimaliseer je natuurlijk de aangiften van je klanten, dit doe je elk jaar braaf bij het opstellen van de aangifte. Diep van binnen weet je dat belastingoptimalisatie het beste werkt in kwartaal 4 van het betreffende jaar, omdat de mogelijkheden achteraf beperkt zijn. De meest gebruikte reden om niet te optimaliseren in kwartaal 4 zit in de kosten baten hoek. Want de extra tijd die nodig is voor deze optimalisatie leidt niet direct tot resultaat en zoiets kun je niet verkopen. Misschien heb ik een oplossing die bij jou past.
Het belastingaangifte proces
Begin je belastingaangifte proces met optimaliseren in kwartaal 4. In het standaard aangifteproces eindig je met belastingoptimalisatie, net na of tegelijk met de laatste controle. Als je het belastingaangifte proces in kwartaal 4 begint met de belastingoptimalisatie en bijbehorende controle, spendeer je geen extra tijd. Je verplaatst proceswerkzaamheden naar het best mogelijke moment. De klant zal hier blij van worden, omdat je nu wel proactief kunt adviseren over optimalisatie.
Het belastingoptimalisatie proces
Belastingoptimalisatie is een proces op zich dat in hoofdlijnen de volgende 4 stappen volgt.
1. Bepaal de uitgangssituatie
In kwartaal 4 heb je het best mogelijke inzicht in het resultaat van jouw klant. Dit inzicht combineer je met jouw expertise en de aangifte van vorig jaar en je hebt de uitgangssituatie bestaand uit:
- persoonlijke situatie
- marginaal effect (wat is het gevolg voor het netto inkomen als jouw klant 1 euro meer of minder verdiend)
- optimalisatie kansen
2. Gesprek met de klant
Idealiter bestaat het gesprek uit 2 delen. In het begin van het gesprek valideer je de volledigheid van jouw uitgangssituatie. Ontbreken er punten die invloed hebben op het marginaal effect of de optimalisatie kansen dan wil je die aanvullen. Het kan namelijk niet zo zijn dat jouw klant een kans mist.
Tip: Een checklist helpt je om jouw uitgangssituatie volledig te krijgen.
Pas als de uitgangssituatie compleet is, ga je over tot het bespreken van de optimalisatie kansen. Aan de hand van het marginaal effect kun je het voordeel van de optimalisatie kansen inschatten voor de klant. Op basis hiervan stem je af welke optimalisatie kansen benut worden en onder welke voorwaarden.
3. Vastleggen van optimalisatie keuzes en acties
Tijdens het gesprek passeren diverse optimalisatie kansen de revue en kiest je klant welke optimalisatie kansen benut worden. In jouw nieuwe belastingaangifte proces, is belastingoptimalisatie de eerste stap. Pas enkele maanden later stel je de belastingaangifte op. Je zult dus vast moeten leggen wat de keuzes zijn en welke acties hieruit volgen, zodat je hier bij het opstellen van de aangifte rekening mee kunt houden.
4. Opvolgen van optimalisatie keuzes
Voorkom verrassingen achteraf. Als jij enkele maanden later de aangifte opstelt, kan het niet zo zijn dat bepaalde optimalisatie keuzes toch niet benut kunnen worden. Om dit te voorkomen zorg jij dat de acties van het plan ook echt uitgevoerd worden, door jou, je collega's of de klant zelf. Als proactieve adviseur herinner je de klant tijdig aan het opvolgen van zijn actiepunten en sta je hem zonodig bij in de uitvoering.
Het belastingoptimalisatie plan
Om te voorkomen dat je de optimalisatie keuzes vergeet leg je ze vast. Dit kun je natuurlijk in een intern memo doen, zodat het min of meer een geheim is voor de klant. Maar wat als je er een product van maakt? Een product dat echt waarde toevoegt voor de klant? Laten we dat product het belastingoptimalisatie plan noemen.
In het belastingoptimalisatie plan beschrijf je het belastingoptimalisatie proces en leg je alles netjes en overzichtelijk vast. Voor jou biedt het plan houvast bij het optimalisatie gesprek en je klant weet precies wat er gaat gebeuren. Bij het opstellen van de aangifte hoef je het belastingoptimalisatie plan alleen nog maar uit te voeren.
Event: Belastingoptimalisatie 2019
Word jij steeds vaker door het prijsmodel verrast? Of weet je gewoon niet waar je moet beginnen bij het optimaliseren. Dan heb ik goed nieuws voor je, want ik organiseer bij Visionplanner een event. Na dit event weet jij echt alles over optimaliseren, je weet waar te beginnen en wat de valkuilen zijn bij belastingoptimalisatie 2019. Dat is met kwartaal 4 voor de deur precies waar jij behoefte aan hebt!